MISLI ODRŽIVO,
DJELUJ ODRŽIVO
Slider

Globalni ciljevi održivog razvoja

Znate li što je program globalnog razvoja za 2030.?

Program globalnog razvoja za 2030. je usvojen na konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju održanoj u New Yorku 25. rujna 2015 godine. Promišljanja i usuglašavanja svjetskih čelnika rezultirala su donošenjem novih 17 ciljeva održivog razvoja za razdoblje do 2030. godine, nazvanih globalnim ciljevima održivog razvoja, koji se nadovezuju na osam milenijskih razvojnih ciljeva koji su obilježili razdoblje do 2015. godine.

8 milenijskih ciljeva (preuzeto s odraz.hr)

Misao vodilja milenijskih ciljeva bila je zajednička borba protiv siromaštva te je u tom cilju potaknuto provođenje promjena na različitim područjima. Postignut je određeni napredak, ali potrebno je nastaviti zajedničko zalaganje. Novi razvojni ciljevi proširuju djelokrug na područje promjene klime i održive potrošnje, naglašavaju vrijednost inovativnosti te važnost mira i pravde za sve.

Globalni ciljevi održivog razvoja su univerzalni i moraju biti primjenjivi u svim zemljama i zajednicama, od strane svih ljudi. U njihovoj provedbi treba uzeti u obzir specifične prilike, uvjete i mogućnosti na različitim dijelovima planeta. Treba prepoznati prioritetna područja djelovanja i sagledati vlastite mogućnosti pružanja doprinosa održivom razvoju. Na taj način postajemo dijelom globalnog partnerstva koje je ključno za realizaciju ciljeva.

Globalni ciljevi za održivi razvoj (preuzeto s odraz.hr)

EU podržava globalne ciljeve održivog razvoja
Europska unija se obvezala kako će raditi na provedbi Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030., unutar EU-a (npr. budućim inicijativama EU-a, među ostalim, strategijom kružnog gospodarstva koja je usmjerena na promicanje održivih modela proizvodnje i potrošnje) te u okviru vanjskih politika EU-a podržavanjem provedbe ciljeva u drugim zemljama.